Instituția de forță a UE ne dă verdictul: cât vom mai suporta aceste scumpiri, de fapt

de: Mădălina Bahrim
30 03. 2022

Cu toții am resimțit, în ultimele luni și cu precădere de la izbucnirea războiului, faptul că toate sectoarele se confruntă cu scumpiri accelerate, iar puterea noastră de cumpărare scade constant. Totuși, fenomenul inflaționist ar fi unul temporar, crede șefa Băncii Centrale Europene.

Potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, nu trebuie să credem că inflația va dura prea mult timp. Prețurile explozive din prezent sunt o consecință de moment a conflictului militar izbucnit la graniță, nu ceva permanent, crede oficialul european.

Trebuie să se încheie cât mai repede războiul

Totuși, oficialul subliniază faptul că efectele războiului în plan economic vor fi mai dure, dacă acesta se va extinde în timp. Pentru a suporta consecințe cât mai puțin grave, trebuie ca acest conflict militar să înceteze, ia lucrurile să poată reveni la normalitate și să putem să ne redresăm din punct de vedere economic, după cei doi ani dificili de criză sanitară globală.

„Ne vom confrunta, pe termen scurt, cu o inflaţie mai mare şi cu o creştere mai lentă”, a declarat șefa Băncii Centrale Europene. „Cu cât războiul va dura mai mult, cu atât costurile economice vor fi mai mari şi cu atât mai mare va fi probabilitatea să ajungem la scenarii mai nefavorabile”.

Într-o altă intervenție, din urmă cu câteva zile, șefa Băncii Centrale a transmis același tip de mesaj liniștitor, spunând că nu vede un potențial risc de staglație.

„Datele primite nu indică un risc de stagflaţie”, a afirmat şeful BCE, într-un interviu acordat publicaţiei cipriote Phileleftheros.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, staglația se caracterizează prin creștere economică lentă și șomaj relativ ridicat – sau stagnare economică – care este în același timp însoțită de creșterea prețurilor (adică inflație). Stagflația poate fi definită, de asemenea, ca o perioadă de inflație combinată cu o scădere a produsului intern brut (PIB).